Patentirana formula za jačanje imuniteta

Nakon dva desetljeća istraživanja, IP6 & Inositol pojavio se na tržištu zdrave prehrane, a ubrzo nakon toga dobio je i naziv prirodni proizvod desetljeća. To je bilo još 1998. godine. Taj naziv zaslužio je zahvaljujući svojem antikancerogenom djelovanju, a pokazao se i kao odličan dodatak klasičnoj terapiji. Istraživanja su pokazala da IP6 & Inositol podižu aktivnost NK stanica, djeluju kao jaki antioksidans, a najvažnije je da usporavaju ili u potpunosti spriječavaju diobu kancerogenih stanica.

U posljednje je vrijeme IP6 & Inositol zbog svog širokog spektra djelovanja dobio i naziv “Prirodni Aspirin“. NK stanice, obrambene su stanice imunološkog sustava čiji cilj nisu samo kancerogene stanice, nego i virusom napadnute stanice. Sve to rezultira pozitivnim djelovanjem na napadnuti imunološki sustav, počevši s običnom prehladom pa do hepatitisa. IP6 & Inositol korišteni su u nekoliko anti-aging programa na staničnoj razini. Pokazao se kao vrlo koristan u spriječavanju nastanka bubrežnog kamenca, regulaciji krvnog tlaka i kolesterola, kod bolesti krvožilnog sustava, a najnovija istraživanja pokazala su pozitivan učinak kod prevencije od dijabetesa. Ovaj dodatak prehrani vrlo je siguran za upotrebu, već i u malim količinama, obzirom da se i u prirodi nalazi u žitaricama i legumima. Zbog svog širokog spektra djelovanja ovaj prirodni rižin ekstrakt trebao bi biti dio svake istinski zdrave prehrane.

Što je to IP6 & I

IP6 ili inozitol hexafosfat ili fitonska kiselina, spoj je u kojemu se skladišti fosfor kao izvor energije u biljkama, mekinjama i sjemenkama. IP6 i ostali inozitol fosfati (IP1, IP2, IP3, IP4 i IP5) pronalaze se u većini stanica sisavaca gdje su zaduženi za reguliranje i normaliziranje staničnih funkcija. Dr. Abdulkalam M. Shamsudin, profesor patologije na Maryland medicinskom fakultetu u Baltimoru, najprije je vodio istraživanja vezana za antikancerogeno djelovanje IP6 i inozitola. Kombinirao je IP6 i inozitol jer u toku procesa IP6 gubitkom fosfatnih grupa prelazi u znatno bitniji IP3. IP3 je ključni regulator staničnog rasta, stoga kombinacija IP6 i inozitola daje najbolje rezultate nastajanja IP3. IP3 kontrolira nastajanje i diobu stanica. Inozitol je priznat kao dio B complex grupe vitamina. Nalazi se u mesu, citrusnom voću, orašastom voću i cjelovitim žitaricama. Otapa se u vodi, ne zadržava se u organizmu, stoga je potrebno svakodnevno unositi inozitol u organizam.

Od čega se dobiva IP6?

IP6 je spoj koji se primarno pronalazi u žitaricama i grahoricama (soja, kikiriki, kukuruz, grah, sezam, suncokret, riža, grašak, žito i ječam). Naime, prehrana bogata vlaknima izuzetno je zdrava, a navjerojatniji razlog toga je visoka razina IP6 sadržana u samim vlaknima.

Snaga IP6 i inozitola

IP6 sa inozitolom je patentirana formula na kojoj je provedeno preko 70 studija, a s ciljem utvrđivanja njihovog korisnog djelovanja. Svojstva otkrivena kombinacijom IP6 i inozitola ključna su za ljudsko zdravlje i funkciju organizma. IP6 i inozitol djelotvorniji su od prehrane bogate vlaknima. Fitaza, enzim koji se nalazi u crijevima može razgraditi IP6 i tako onemogućiti njegove pozitivne učinke na ljudski organizam. Čisti IP6 i inozitol apsorbira se u ljudsko tijelo prije no što ga enzim fitaza razgradi.

IP6 i inozitol štiti od

rakAntioksidantna svojstva i sposobnost poboljšanja imuniteta Vežući na sebe višak iona željeza IP6 ima jedinstvenu sposobnost ukljanjanja O2 bez istovremenog stvaranja kisikovih slobodnih radikala. NK stanice Ove stanice imaju ključnu ulogu u obramenom sustavu organizma. U in vivo laboratorijskim studijama, miševi hranjeni s IP6 pokazali su pojačanu aktivnost NK stanica u odnosu na one koji nisu bili tretirani s IP6.

Kolesterol i trigliceridi U povišenim razinama ove masnoće predstavljaju osnovne faktore rizika za aterosklerozu i srčane bolesti. In vivo studije provođene na miševima pokazale su da je odgovarajuća prehrana s dodatkom IP6 smanjila njihov kolesterol za 19%, trigliceride za 65%. Prema drugim studijama, osobe sa visokim kolesterolom imaju i više razine cinka u usporedbi s razinom bakra. IP6 normalizira odnos cinka i bakra u organizmu. Druge studije kod životinja pokazuju da IP6 ukljanja kalcifikacije u arterijama.

Dijabetes Manjak inozitola kod pacijenata s dijabetesom izaziva promijene osjeta u rukama i stopalima, mrenu i rana oštećenja bubrega. Dnevne doze inozitola od 1-3 g davane pacijentima s dijabetičkom neuropatijom pokazuju pozitivne učinke u tretmanu neuroloških komplikacija izazvanih dijabetesom melitusom.

Bubrežni kamenci Većinu bubrežnih kamenaca uzrokuje nenormalno nakupljanje kalcij oksalata i kalcij fosfata. Poznato je da se 1-3% IP6 i inozitola izlučuje putem urina. Testiranja su pokazala da su IP6, IP2 & IP3 djelotvorni u prevenciji stvaranja kalcijevih kristala. U prošlosti je prehrana bogata IP6 (rižine mekinje) primjenjivana kod bubrežnih kamenaca. Daleko je lakše uzeti malu količinu IP6 i inozitola u obliku tablete ili capsule.

Upale i fibroze Fibroza predstavlja stvaranje fibroznog tkiva u plućima kao reakciju na nadražajna sredstva poput azbesta. Obzirom da IP6 može ukloniti željezo ili neaktivne slobodne radikale, također smanjuje oštećenje tkiva tijekom upale smanjujući tako mogući rizik oštećenja DNK. Testovi na štakorima izloženima azbestu, pokazali su značajnije manje razine fibroze kod štakora hranjenih s IP6.

Bolesti srca i krvnih žila IP6 ima snažno antikoagulativno djelovanje koje može smanjiti rizik bolesti srca i krvnih žila.

Spriječavanje nastanka karcinoma Studije dr Shamsuddina i suradnika pokazuju iznimno antikancerogeno djelovanje inozitola i IP6 dokazano u raznim ekperimentalnim modelima. IP6 smanjuje proliferaciju stanica, te povećava diferencijaciju malignih stanica što često rezultira i reverzijom na normalan fenotip. Antioksidantna svojstva i sposobnost jačanja imuniteta koji su svojstveni IP6 i inozitolu također mogu doprinijeti uništenju tumorskih stanica. Ipak, molekularni mehanizam antikancerogenog djelovanja još uvijek nije potpuno razjašnjen. Obzirom da je prisutan u normalnoj prehrani, da se lako apsorbira iz probavnog trakta i da je siguran, IP6 zauzima veliko mjesto u našim strategijama i istraživanjima prevencije i tretmana karcinoma. IP6 i inozitol pojačavaju antikancerogeni učinak konvencionalne kemoterapije, kontroliraju nastanak metastaza, te poboljšavaju kvalitetu života.

Informacije o IP6

Kako uzimati IP6?   Dr Shamsuddin preporučuje 2×2 kapsule ili pola žličice praha dnevno kao preventivnu mjeru. Kod pacijenata s karcinomom ili onih s visokim rizikom oboljevanja od karcinoma, preporučene dnevne doze kreću se od 8-16 kapsula ili 1-2 žličice praha dnevno. Prah se rastopi u 2dl vode ili čaja,a najbolji efekt se postiže uzimanjem na prazan želudac barem pola sata prije jela.

Može li se IP6 i inozitol koristiti uz konvencionalne tretmane? Studije su pokazale da se ova kombinacija može koristiti s konvencionalnim tretmanima protiv karcinoma kao što su zračenje i kemoterapija. Štoviše, IP6 i inozitol pojačavaju učinak ovih terapija.

Postoje li nuspojave kod terapije sa IP6 & inozitolom?   Sveobuhvatna testiranja na životinjama i studije s ljudima pokazale su potpunu sigurnost IP6. Nikakve nuspojave nisu zabilježene niti kod visokih doza.

Kako IP6 djeluje protiv raka? Osim njegovih antioksidantnih svojstava i sposobnosti jačanja imuniteta, IP6 ima i niz antikancerogenih svojstava. Dr Shamsuddin vjeruje da je u osnovi antikancerogenog djelovanja IP6 spriječavanje dijeljenja stanica raka. Stanice karcinoma dijele se nekontrolirano, IP6 doslovno „naređuje“ prestanak staničnog dijeljenja. Dr Shamsuddin i suradnici pokazali su u svojim studijama da IP6 smanjuje stopu rasta stanica raka i to smanjujući stvaranje nove DNK. Obzirom da ne vrši istu aktivnost spriječavanja dijeljenja kod normalnih stanica IP6 se značajno razlikuje od klasičnih antikancerogenih agensa. Lijekovi za kemoterapiju npr. djeluju tako da osim bolesnih uništavaju i zdrave stanice i stoga su prilično toksični. IP6 naprotiv, pomaže bolesnoj stanici da funkcionira normalno, a pritom ne oštećuje zdrave stanice.

Antikancerogeno djelovanje IP6 Sveobuhvatne eksperimentalne studije provedene na životinjama i kulturama stanica karcinoma, pokazuju da kombinacija IP6 i inozitola ima antikancerogeno djelovanje protiv skoro dvih vrsta karcinoma uključujući i karcinom dojke, prostate, pluća, kože i mozga, kao i kod limfoma i leukemije.

Zašto se IP6 kombinira sa inozitolom? Izvanrednu kombinaciju IP6 i inozitola prvi je otkrio dr Shamsuddin sa sveučilišta Maryland u SAD-u. U kombinaciji s IP6, inozitol značajno povećava sposobnost IP6 da djeluje atikancerogeno i jača imunitet. U idealnom omjeru s inozitolom IP6 u tijelu formira dvije molekule IP3. Inozitol koji je osnovna struktura IP6, ima 6 ugljikovih atoma koji mogu tvoriti molekule fosfata; kada je svih 6 ugljika zasićeno sa fosfatnim grupama formiran je IP6. Kada su samo tri ugljikova atoma zasićena fosfatima nastaje IP3. Važno je spomenuti opisani proces jer zapravo IP3 ima važnu ulogu u stanicama našeg tijela. IP3 zapravo funkcionira kao „prekidač“ diobe kod stanica karcinoma što pokazuju eksperimentalne studije rađene na staničnim kulturama (in vitro studije). Kada su razine IP3 niske (kao kod stanica karcinoma), stanice se umnožavaju nekontrolirano. Kada su stanice karcinoma „napadnute“ velikim količinama IP3, doslovno same sebe „isključuju“. Ovo djelovanje odražava centralnu ulogu koju IP3 ima u kontroli ključnih staničnih funkcija, ukjučujući replikciju i komunikaciju između stanica. Dr Shamsuddin je otkrio točan omjer inozitola i IP6 koji osigurava formiranje IP3 u tijelu.

Kakav utjecaj IP6 ima na bioraspoloživost minerala? Nikakav. Tijekom 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća pojavila su se određena istraživanja prema kojima su ljudi iz Egipta i Irana koji su jeli beskvasan kruh imali manjak cinka, magnezija itd. Obzirom da je beskvasni kruh bogat s IP6 (tada poznat kao fitonska kiselina), javila se zabluda da je uzrok spomenutom manjku upravo IP6. Nadalje, kao dodatna potvrda gore navedenog bio je i test koji je pokazao da se inozitol hexafosfatna kiselina veže sa kalcijem, magnezijem, cinkom ili bilo kojim drugim kationom, te formira sol.Međutim, IP6 u prirodnom obliku (u kruhu ili žitaricama) ili kao dodatak prehrani zapravo predstavlja oblik soli kalcija i magnezija. Shodno navedenom, ne samo da ne postoji mogućnost da IP6 uzrokuje manjak ovih minerala, već predstavlja njihov izvor. Krajem 80-ih godina javile su se prve studije sa čistim solima IP6 koje su izvan svake sumnje pokazale da ne dolazi do značajne promjene mineralnog statusa. Konačno, kada bi i postojao manjak npr. cinka, što dovodi u osjetilu okusa, to bi se moglo lako ispraviti dodacima; to je nebitan problem u usporedbi s rizikom od nastanka raka, srčanih bolesti, bubrežnih kamenaca, šećerne bolesti itd.